Gümüş, elementlerin periyodik tabloda simgesi Ag olan, parlak, değerli bir metalik elementtir. Gümüşün atom numarası 47, atom ağırlığı 107,87 gramdır. Ergime noktası 961,9 °C, kaynama noktası 1950 °C ve özgül ağırlığı da 10,5 g/cm³'tür. Oluşturduğu çoğu bileşikte +1 değerliğindedir. Gümüşün metalik formunun ve bileşik formunun güçlü bir antibakteriyel etkisinin bulunduğu uzun zamandır bilinmektedir. Gümüşün, bakteriler üzerindeki engelleyici etkisi birçok araştırmacı tarafından gözlemlenmiştir. Bu çalışmalarda gümüşün, mikroorganizmaların DNA moleküllerine etki etmektedir. Bu etki ile DNA’nın çoğalmasını engellemek ve bunun yanında bakteri proteinlerindeki –SH gruplarıyla etkileşerek inaktive olmaları sağlanır. Gümüş, ışığı çok iyi yansıtan, dövülebilen, esnek bir metaldir. Bir gram gümüşten 2 km uzunluğunda ince tel çekilebilir. Gümüş elektrik sistemde küp ve altıgen olarak kristallenir. Gümüş atmosferde oksitlenmeye karşı büyük bir mukavemet gösterir. Gümüş, bakırdan daha zor, altından ise daha kolay oksitlenir. Gümüş asitlere ve birkaç organik maddeye karşı dayanıklıdır. Fakat gümüş, nitrik asit ve derişik sıcak sülfürik asitte kolayca eritilir. Ayrıca gümüş, kükürt ve birçok kükürt bileşikleriyle hemen birleşir. Gümüş eşya üzerindeki kararmanın sebebi, havadaki hidrojen sülfür ve yumurta gibi bazı yiyeceklerde bulunan kükürttür.
Nanoteknoloji, maddelerin atomik, moleküler ve nano boyutta yapılandırılması ve üretilen bu yapıların makro ölçekteki etkisini inceleyen multi-disipliner bir bilim dalıdır. Nanoteknolojinin çalışma alanı, 1-100 nanometre mertebesindeki sentez, karakterizasyonu ve nano malzemenin uygulamaya entegrasyonuyla ilgilidir. Bu aralıktaki ürünler “nano teknolojik ürün” olarak sınıflandırılır. 1 nanometre 1 milimetrenin milyonda biri uzunluğundadır. Rölatif olarak; Bir saç teli ~ 100.000 nanometre Bakteri ~ 1.000 nanometre Virüs ~ 100 nanometre DNA ~ 2,5 nanometre H atomu ~ 0,1 nanometre Nano Gümüş çok amaçlı yüzey temizleyici ise 10 – 50 nm aralığındaki metalik gümüş taneciklerinden oluşur. Nano Teknoloji kavramı, ilk kez 1974 yılında Norio Taniguchi tarafından kullanılmıştır. Ancak nano teknoloji teriminin yaygınlaşması bundan uzun yıllar sonra olmuştur. Nano teknoloji günümüzde fonksiyonel sistemler için moleküler ölçekteki bir mühendislik dalı olarak kabul edilmektedir. Nano teknoloji, yüksek performanslı aletler geliştirebilmek için kullanılan her türlü tekniği kapsamaktadır. Bu teknoloji, bir büyüklük ile tanımlandığından dolayı da akla gelebilecek tüm alanlarda kullanılmaktadır.
Nano Gümüş Teknolojisi Nedir?
Nano Gümüş 10-100 nanometre boyutunda olan metalik gümüş tancikleridir. Çok özel ve ileri düzey bir nano teknolojik prosesle elde edilir. Nano teknolojide, nano gümüş parçacıklarının antibakteriyel etkisi oldukça fazladır. Nano gümüş, sağlık, kozmetik endüstrisi gibi birçok sektörde kullanılabilir. Nano gümüş tanecikler, antibiyotiklere alternatif ilaç, sensör, spektroskopi ve katalizör olarak birçok alanda kullanılmaktadır. Bu alanlar sağlık başta olmak üzere gıda, tekstil gibi endüstrilerde de kullanılabilmektedir. Nano gümüş tanecikler, yanan dokuda veya açık yaralardaki olası enfeksiyonunu önlemek için anti-bakteriyel kremlerde, uzun süreli sonda kullanımlarında idrar yolu infeksiyonunu önlemek için sonda yüzeylerinde, sabunlarda, duvar boyalarında, çamaşır makinaları vb. bir çok farklı sektör ve uygulamalarda kullanılmaktadır. Nano gümüş teknolojisi, çeşitli etki mekanizmaları ile bakteri virüs ve mantarların yaşam alanı oluşturmalarına engel olmaktadır. Nano gümüş, tedavi edilmesi zor dirençli bakterilerde dahi reaktif oksidatif türlerinin (ROS) oluşumuna neden olarak, membran hasarı, solunum enzimleri gibi proteinlerin inaktivasyonuna ve bu DNA hasarına neden olur. Hasar gören bu mikroorganizmalar da immün sistem hücreleri tarafından kolaylıkla ortadan kaldırılırlar. Nano gümüş, insan sağlığını tehdit eden bakteri, virüs gibi patojenik mikroorganizmalar üzerinde kolay ve kalıcı olarak etki sağlayan antibakteriyel özelliği ile dikkat çekmektedir. Bu teknoloji sağlık endüstrisinin yanı sıra, tekstil ve gıda endüstrisinde de geliştirilerek kullanılabilir.
Nano Gümüş Teknolojisi Nerelerde Kullanılır?
Günlük hayatta ortak kullanımda sürekli olarak farklı kişilerin temas ettiği market arabaları, kapı kolları, merdiven tırabzanları, asansörler, tuvaletler, turnikeler/gişeler, bankamatikler başta olmak üzere; gün içinde defalarca temas edilen telefon, klavye, anahtar, direksiyon gibi kişisel eşyaların kaplanması hedefine uygun olarak; kitlesel ulaşım araçları işletmeleri, giyim mağazaları, alışveriş merkezleri, oteller, bankalar, hastaneler ve okullar nano gümüş kaplama ile uzun süreli koruma sağlamaktadır. Nano gümüş teknolojisinin kullanım alanları bu örneklerle de sınırlı değildir. Nano gümüş teknolojsinin kullanıldığı başlıca farklı alanlar; Nano Gümüş Biyomedikal Uygulamalar; Tıbbi cihaz sterilizasyonu, steril pansuman malzemeleri, ağız ve diş sağlığı ekipmanları vb. Nano Gümüş Kişisel Kullanım; Telefon kılıfı, anahtarlık, klavye, kapı kolları, korkuluklar, direksiyon, torpido, gözlük, koku önleyiciler, kargo, paketler vb. Nano Gümüş Gıda Sanayi; arındırma ve sanitasyon üniteleri, meyve/sebze paketleri Nano Gümüş Oyuncak Endüstrisi; oyuncak bloklar, bebekler, doldurulmuş hayvanlar, puzzlelar vb. Nano Gümüş Havalandırma Sistemleri: klimalar, klima filtreleri vb. Nano Gümüş Zirai ve Hayvancılık Uygulamaları Nano Gümüş Elektrikli Aletler; Buzdolabı, hava temizleyiciler, klima filtreleri, elektrikli süpürgeler vb. Nano Gümüş Spor Uygulamaları; yüzme havuzları, spor aletleri, kasklar, spor kıyafetleri, spor ayakkabıları, değişim kabinleri,spa, sauna, duş vb. Nano Gümüş Yer/Duvar Kaplaması; antibakteriyel polimerik ve tekstil uygulamaları, fayanslar, duvar kağıtları, duvar boyaları vb. Nano Gümüş Toplu Kullanılan Ortak Temas Noktaları; bankamatikler, toplu taşıma araçları, hastaneler, okullar, alışveriş merkezleri, kapı kolları, tutamaklar, trabzanlar vb. Güçlü bir antibakteriyel etkisi olmasından ve toksik etki yaratmamasından dolayı nano gümüş ve nano gümüş bileşikleri, günlük hayatta kullanıma uygun ve zararlı mikroorganizmaların fazla bulunduğu birçok yüzeyde ve alanda üretim sırasında veya üretimden sonra yüzeylere kaplama yapılarak kullanılabilmektedir. Gümüş etkisi bulunan materyaller kimyasal olarak daha dayanıklıdır ve bu materyaller gümüş iyonlarını uzun süre yüzeylerinde tutarak antibakteriyel özelliklerini korurlar. Corona (Korona) virüsü, hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubudur. Nadir durumlarda, bilim insanlarının zoonotik olarak adlandırdığı durumdur, yani hayvanlardan insanlara bulaşabilirler. Günümüzde sıkça görülen Corona virüsleri için nano teknolojik önlemler alınmaktadır. Corona virüslerden yaşadığımız ortamları arındırmak için, Nano gümüş teknolojisi ile ortamlar steril edilmekte ve nano gümüş teknolojisinin sayesinde virüsler uzun süreli etkisiz hale getirilmektedir. Nano gümüş, antimikrobiyal özelliği olan nano boyutta bir aktif ajandır, literatürde birçok bakteri, küf, mantar vb. mikro organizmalar üzerinde etkisinin olduğu bilinmektedir.
Nano Gümüş Teknolojisi Sağlığa Zararlı Mıdır?
Gümüş iyonları, insan vücudundaki hücre membranı nedeni ile hiçbir hücre ile reaksiyona girmemekte ve zarar vermemektedir. Dolayısıyla, nano gümüş’ün insan sağlığına, evcil hayvanlara, bitkilere, diğer bir deyişle çok hücreli canlılara zarar vermediği kabul edilmektedir. İşlev esnasında, nano gümüş herhangi bir şekilde kimyasal reaksiyona girmediği için, şekli bozulmamakta ve işlevindeki süreklilik devam etmekte, bu nedenle sisteme sürekli gümüş ilavesi gerekmemektedir. Vücuda giren nano gümüşün, 24 saat içerisinde doğal yollarla vücuttan dışarı atıldığı tıp literatüründe geçmektedir. Vücudumuz yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için yaklaşık 60-70 adet ağır metale ihtiyaç duyar ve demir ve çinko bunların başında gelmektedir. ECHA (European Chemicals Agency – Avrupa Kimyasallar Ajansı) tarafından yapılan çalışmaların sonuçlarında gümüşün kansere yol açmadığı ifade edilmiştir. Dünya sağlık örgütü WHO tarafından içme sularında 100 ppm gümüş tolere edilmiştir.
Nano Gümüş Teknolojisinin Faydaları Nelerdir?
Nano gümüş teknolojisi uzun süreli koruma sağlar. Sadece alkol bazlı ürünler, uygulama yüzeyindeki mevcut bakterileri öldürmekle sınırlıdır. Nano gümüş teknolojisi mevcut bakteri ve virüsleri öldürmekle kalmayıp, adeta gümüşten bir kalkan görevi oluşturarak uygulandığı yüzeyde yeniden gelecek bakteri, virüs ve mantarların yaşam alanı oluşturmalarını uzun süreli engel olmaktadır. Sıradan antibiyotiklerle yapılan tedavilerde, virüs ve bakteriler zaman içerisinde antibiyotiklere karşı savunma mekanizmalarını geliştirmekte, dolayısı ile antibiyotikler etkisiz kalmaktadır. Nano gümüş, virüs ve bakterilerin metabolizmalarını bozduğundan, herhangi bir savunma sistemi geliştirme imkanları yoktur. Böylece nano gümüşün etkisini yitirmesi söz konusu değildir ve antibiyotikler gibi tüketilmemektedir. Nano gümüş teknolojsinin tercih edilmesi için pek çok neden vardır. İşlem dakikalar içerisinde tamamlanır ve kısa sürede uzun süreli koruma imkanı sağlar. İşlem sonrasında bütün bakteri, mantar ve virüs gibi mikro-organizmaların hücrelerinin tamamı yok edilir ve kalıcı hijyen sağlanır. Nano gümüş teknolojisi insan sağlığına zarar vermez. Nano gümüş teknolojisi ekolojik teknolojiler sentezlenerek yapılmaktadır ve bu sebeple ekolojik ve çevre dostudur. Nano gümüş teknolojisi bakteri, virüs ve mantarları dakikalar içinde yok ederek yaşam alanlarında tam koruma sağlar. Nano gümüş teknolojisi bireysel ve kurumsal alanlarda hava, yüzey, materyal ve ekipman kaplaması olarak kullanılabilir. Nano gümüş teknolojimiz yerli ve millidir. Üniversitede uzun araştırmalar sonucu geliştirilen üst düzey üretim teknikleri ile yapılmaktadır. Nano gümüş teknolojisi diğer alkol bazlı dezenfektan ürünlerine kıyasla, yerli ve milli teknolojimiz sayesinde çok daha ekonomik ve uzun süreli etki özelliğine sahiptir. Nano gümüş teknolojisi uygulandığı alanlarda leke bırakmaz. Nano gümüş teknolojisi sayesinde ortamların içerisinde bulunan, bakteri ve mantar kaynaklı tüm kokular yok edilir. Gümüş, toksik olmamasından dolayı metal, fayans, boya ve tekstil gibi çeşitli malzemelerin yüzeylerine nan gümüş kaplanabilir
Nano Gümüş Teknolojisinin Antibakteriyel ve Antiviral Özelliği Nedir?
Gümüş Antik Mısır'da günümüze antibakteriyel, antiviral, antifungal özelliği sebebi ile farklı uygulamalarda kullanılmıştır. Gümüş antiviral, antibakteriyel ve antifungal olarak kullanılmaktadır. Gümüş’ün nano boyuta indirgenmesi onun, bakteri, virüs, mantarlar üzerindeki yok etme ve uzun süre koruma aktivasyonunu yüksek derecede artırmaktadır. Nano gümüş parçacıklar herhangi bir maddenin yüzeyinde kaplı olduğunda, yüzey alanı birkaç milyon kat arttırarak, çok güçlü anti bakteriyel etki sağlar. Mutasyona uğramış veya uğramamış, bilinen yüzlerce patojeni çok kısa bir sürede öldürdüğü raporlanan nano gümüş, bu nedenle tıp çevrelerinde doğal antibiyotik olarak nitelendirilmektedir. Amerikan Besin ve İlaç Dairesi FDA, nano gümüşü 2,5 – 5 ppm gibi az bir yoğunlukta bile, diğer antibiyotiklere direnç gösteren bütün patojenleri öldürdüğü için, ilaç olarak kabul etmiştir. Canlı bir hücreden daha küçük olan nano gümüş’le temas eden, bakteri, virüs veya mantar hücrelerinin metabolizması bozulmakta ve elektrolit dengesi yok olmakta ve enzimleri etkisiz hale getirerek yaşamına son vermekte, vücuttan bağışıklık sistemi vasıtasıyla atılmaktadır. Nano gümüş, virüs ve bakterilerin metabolizmalarını bozduğundan, herhangi bir savunma ve bağışıklık sistemi geliştirme imkânları bulunmamaktadır. Nano gümüş; karşılaştığı bakteri, virüs, mikrop ve mantarın hücre duvarını geçerek hücre zarındaki DNA’sını bozmakta ve üremesini engelleyerek yeni yaşam alanı oluşturmasına izin vermemektedir. Böylece, hücre duvarı yırtıldığı için çoğalmaları da engellenmiş olur. Nano gümüş bu canlıların bağışıklık kazanmalarına engel teşkil eder. Gümüş; insan vücudundaki hücre yapısı nedeni ile hiçbir hücre ile reaksiyona girmemektedir. Hücre ile reaksiyona girmediği için herhangi bir zarar vermemektedir. Bu yüzden; nano gümüşün çok hücreli canlılara zarar vermediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Nano Gümüş Teknolojisini Kimler Kullanabilir?
Nano gümüş, endüstriyel, kişisel ve profesyonel de dahil olmak üzere bir çok alanda kullanıma uygundur. Ülkemiz ve tüm dünyada yaşanan pandemi sürecinin, insanların yaşam standartlarını düşürüp, hijyen kaygılarını arttırması ve bunun sonucunda fikren ve fiziken negatif yönde etkilenip zararlılardan kurtulma isteğine karşı; uzun süreli koruma etkisi olan nano gümüş teknolojisinin fayda sağlayacağı otoriteler tarafından onaylanmıştır.
Nano Gümüş Kalitesi Önemli Midir?
Evet. Nano gümüş kalitesi uygulandığı yüzeylere zarar vermemesi ve etkinliğini sürdürebilmesi için çok önemlidir. Nano gümüş kalitesi; üretim teknikleri ve üretim esnasında kullanılan işlemlere, kullanılan hammaddenin saflığına ve üretimden sonraki taneciklerin stabilitesine göre belirlenir. Uzun araştırmalar sonucu İstanbul Teknik Üniversitesinde bünyesinde geliştirilen üretim tekniğimiz sayesinde elde ettiğimiz nano gümüş, toksik nitelikte olmayan kimyasallarla sentezlenmiş olup gümüş tanecikler stabilitesini uzun süre anti-bakteriyel özelliğini korumaktadır.
Gümüş nanopartikülleri, antibakteriyel, antiviral ve antifungal özelliğinden ve biyosensör uygulamalarındaki başarılı sonuçlarından dolayı, üzerinde çok çalışmaların yapıldığı malzemeler olup, günümüze kadar çeşitli yöntemlerle üretimleri yapılmıştır. Gümüş, nano boyutta çok daha uzun süre etkili ve etken bir maddedir. Nano Gümüş, antibakteriyel, antiviral ve antifungal özellikleri ve bakteri virüslerin zamanla antimikrobiyal ajanlara karşı geliştirebildikleri direnci gümüşe karşı geliştiremediklerinden dolayı, uzun zamandır bilim insanlarının ilgi alanına girmektedir. Geçmişte Persler, Yunan ve Romalılar, gümüşün antibakteriyel etkisinin olduğunu keşfettiklerinde, gıdalarını gümüş kaplarda muhafaza etmişlerdir. Orta çağlardaki veba salgınlarında, aristokratların yemek takımlarında gümüş kullanmalarının, vebadan korunmalarına yardımcı olduğu belirlenmiştir. Nano boyuttaki gümüşün, mikroorganizmalar üzerinde etkinliğinin olduğu belirtilmiştir. Antik Mısır hiyerogliflerinde gümüş kullanımı ve faydalarından bahsedilir. Roma İmparatorluğu, bozulmayı önlemek için gümüş çömleğinde şarap depoladı. 19. Yüzyıl başlarında doktorlar, açık yaraların dikiminde iltihaplanmayı engellemek için gümüş sütür kullanmıştır. İnceltilmiş gümüş yapraklar ve gümüş nitrat (gümüş tuzu), I. Dünya Savaşı’ndaki muharebelerde yaralanan askerler üstünde enfeksiyonu önlemek amacıyla kullanıldı. Anti-septik ve antibiyotiklerin bulunuşundan önce hastalığa neden olan patojenlerin, gümüş varlığında yaşayamayacağı biliniyordu. Sonuç olarak, bulaşık, içki kapları ve yemek kapları gümüşten yapılmıştır. Orta Çağ’da, gümüş eşyalar, insanları vebanın tehlikesinden korudu. Yunanlılar suyu ve diğer sıvıları taze tutmak için gümüş kaplar kullandılar. Yunan filozofu ve tarihçisi Herodot’un yazıları, Mesih’in doğumundan önce gümüş kullanımına tarihlenmektedir.
Nano Gümüş Uzman Görüşleri Nelerdir?
Nano gümüşün mikroplarla mücadeledeki üstün performansını gösteren araştırmalar nedeniyle, dünya çapında önde gelen bilim insanlarının ve tıbbi araştırmacıların dikkatini çekmiştir. Birçok önemli bilim insanı şu anda nano gümüşün insan sağlığı üzerindeki etkililiğini ve uygulamalarını araştırmaktadır. Bilim insanlarına göre, doğrudan nano gümüşe maruz kaldığında test edilen hiçbir mikroorganizma 4 dakikadan fazla bir süre hayatta kalmayı başaramamıştır. Science Digest, nano gümüşü "modern tıbbın harikası” olarak nitelendiriyor ve ayrıca “Antibiyotikler belki yarım düzine farklı hastalık organizmasını öldürüyor, ama nano gümüş binlercesini öldürüyor. Antimikrobiyal bir madde olarak kullanılan nano gümüş, antibiyotiklerin yaptığı gibi negatif etkiler yaratmaz." Searle Pharmaceuticals’ın (şimdiki Monsanto) kurucusu Alfred Searle, “Yüzeylere nano gümüş kaplama teknolojisi uygulanması, çok başarılı sonuçlara sahiptir. Çok sayıda vakada yapıldı ve olumlu sonuçlar alındı. Nano gümüş oldukça kararlıdır. Nano gümüşün diğer ilaçlar veya topikal tedavilerle zararlı etkileşimlere neden olmadığını çalışmalarımızda görmekteyiz." "Nano gümüş ile yapılan laboratuvar testlerinde bakteri, virüs ve mantar organizmaları temastan birkaç dakika içinde etkisiz hale getirilir." UCLA Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Larry C. Ford, 1 Kasım 1988’de “Dezenfektanlar için standart anti-mikrobiyal testler kullanarak bunları test ettim (gümüş solüsyonlar). gümüş çözeltileri, ml başına Streptococcus Pyogenes, Staphylococcus Aureus, Neisseria Gonorrhea, Gardnerella Vaginalis, Salmonella Typhi ve diğer enterik patojenler ve Candida Albicans, Candida Globata ve M. Furfur için fungisitid başına yüzlerce organizmanın konsantrasyonları için anti-bakteriyeldi." Syracuse Üniversitesi’nden Becker, “Test ettiğimiz tüm organizmalar, bilinen tüm antibiyotiklere dirençli olanlar da dahil olmak üzere, elektriksel olarak üretilen nano gümüş teknolojisine karşı duyarlıydı. Hiçbir durumda, nano gümüş muamelesinin istenmeyen yan etkileri yoktu." Modern antibiyotiklere dirençli türler geliştiren birçok organizma nedeniyle, Dr. Robert Becker’in bulgusu özel bir öneme sahiptir.
Nano Gümüş Teknolojisinin Hijyendeki Farkı Nedir?
Piyasadaki alkol bazlı yüzey dezenfektanları, Nano gümüş teknolojisine nazaran, uygulama yüzeyindeki mevcut bakterileri öldürmekle sınırlı kalırken, Nano gümüş solüsyonu mevcut bakterileri öldürmekle kalmayıp, adeta gümüşten bir kalkan görevi oluşturarak uygulandığı yüzeye yeniden gelecek bakteri, virüs ve mantarların yaşam oluşumuna uzun süreli engel olmaktadır. Nano gümüş teknolojisi mevcut bakteri ve virüsleri öldürmekle kalmayıp, Sıradan antibiyotiklerle yapılan tedavilerde, virüs ve bakteriler zaman içerisinde antibiyotiklere karşı savunma mekanizmalarını geliştirmekte, dolayısı ile antibiyotikler etkisiz kalmaktadır. Nano gümüş, virüs ve bakterilerin metabolizmalarını bozduğundan, herhangi bir savunma sistemi geliştirme imkânları yoktur. Böylece nano gümüşün etkisini yitirmesi söz konusu değildir ve antibiyotikler gibi tüketilmemektedir. Nano gümüş teknolojisinin tercih edilmesi için pek çok neden vardır. İşlem dakikalar içerisinde tamamlanır ve kısa sürede uzun süreli koruma imkânı sağlar. İşlem sonrasında bütün bakteri, mantar ve virüs gibi mikro-organizmaların hücrelerinin tamamı yok edilir ve kalıcı hijyen sağlanır. Nano gümüş teknolojisi, klorhekzidin, fosfor, klor bazlı kimyasalları içermez. Nano gümüş teknolojisi diğer alkol bazlı dezenfektan ürünlerine kıyasla, istenen yüzeye uygulandıktan sonra, nano gümüş bakteri ve virüsleri öldürmekle kalmayıp, mikroorganizma oluşumunu uzun süreli olarak engeller. Nano gümüş tanecikler tamamıyla ekolojik teknolojiler kullanılarak üretilmektedir. Bu sebeple kullanımdan sonra doğaya zarar vermeden bozunur. Nano gümüş teknolojisi bakteri, virüs ve mantarları dakikalar içinde yok ederek yaşam alanlarında tam koruma sağlar. Nano gümüş teknolojisi bireysel ve kurumsal alanlarda hava, yüzey, materyal ve farklı donanımlar üstünde gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Nano gümüş teknolojimiz yerli ve millidir. Teknik Üniversite'de uzun araştırmalar sonucu geliştirilen üst düzey üretim teknikleri ile yapılmaktadır. Nano gümüş teknolojisi sayesinde ortamların içerisinde bulunan, bakteri ve mantar kaynaklı tüm kokular yok edilir. Gümüş, toksik olmamasından dolayı metal, fayans, boya ve tekstil gibi çeşitli malzemelerin yüzeyine püskürtülebilir.